Hlavní obrázek

Kolik stojí rozvod manželství?

Univerzální odpověď neexistuje. Když jsou manželé schopni se dohodnout, mohou ušetřit čas, peníze i nervy. Pokud ne, mohou u soudu absolvovat několik emotivně (a finančně) vyčerpávajících stání. Průvodce rozvodovým řízením naleznete zde.

1. Sporný rozvod

Ne vždy je to Válka Roseových, ale pocitově to tak vnímat můžete. Jeden z manželů dává návrh na rozvod a druhý nesouhlasí s rozvodem nebo se oba nemohou dohodnout na péči o děti, rozdělení nemovitostí, cibulákového setu či komu připadne papoušek Eda. Soud pere vaše špinavé prádlo (právním jazykem „zjišťuje příčiny rozvratu manželství“) a minimálně jednomu stání se nevyhnete, neb si Vás do soudní síně zcela jistě předvolá k výslechu.

2. Nesporný rozvod

Nebo tzv. rozvod dohodou má celou řadu benefitů. Princip tkví v tom, že se oba manželé dohodnou, co komu připadne, sepíší to a následně dají společný návrh na rozvod manželství. Hlavní výhodou je, že se u soudu neprobírá kdo s kým, kde, jak a komu co připadne. Soud jen schválí dohodu manželů a do 20 minut je vymalováno. Zpravidla se oba protějšky během tohoto čtvrthodinového „dostaveníčka“ vzdají i práva na odvolání, takže pak nezbývá než vyčkat, až mašinerie soudního úřadu doručí černé na bílém, že zazvonil zvonec a manželství je konec. Zní to až moc jednoduše, že? Je v tom háček: pokud máte nezletilé děti, musíte se nejdříve dohodnout o nich.

3. Nezletilé děti první

Soud vás nerozvede, pokud nemáte vyřešeno, jak to bude s péčí a výživným na společné nezletilé děti. To platí pro sporný i nesporný rozvod. Opět - je možné se dohodnout, dohodu si sepsat a nechat ji soudem schválit. Tady pozor! Soud může schválit dohodu rodičů, pokud je podle něj v souladu se zájmy dítěte (rozuměj: schválit ji nemusí). Děti mohou být svěřeny do péče střídavé, do péče jednoho z rodičů nebo do společné péče. Tomuto procesu se říká opatrovnické řízení a můžete se jej dočkat i v případě, kdy se neshodnete na péči o děti s partnerem, se kterým jste žili tzv. na hromádce.

4. Názor dítěte se počítá

Soud dbá zejména na to, aby potomek nestrádal citově ani hmotně a aby měl kontakt s oběma rodiči. Před soudem bude nezletilce zastupovat OSPOD (orgán sociálně právní ochrany mládeže) a k dohodě či návrhům se vyjadřovat. Pohled dítěte na věc se rovněž bere v potaz - od určitého věku soud zjišťuje jeho názor (jakmile to objektivně jde). Zpravidla to vypadá tak, že pracovník OSPODu navštíví domácnost toho z rodičů, kde potomek pobývá, a bez ingerence a přítomnosti rodiče si s děckem pohovoří. Následnou zprávu pak předá soudu. Starší potomky může soud pozvat k výpovědi. Opět platí, že rozumná dohoda rodičů ušetří Vaše ratolesti nejednoho „zážitku.“

5. Jak je to s výživným?

Obecně – u dospělých je nasnadě, že o co si neřeknou, to mít nebudou, a situace, kdy je jeden z manželů povinen přispívat po rozvodu na výživu toho druhého, je spíše výjimečná. Nejsme v americkém seriálu. Naopak, o vyživovací povinnosti k potomstvu se nediskutuje. Dále už záleží na druhu péče. Pokud oba rodiče vydělávají přibližně stejně a děti budou mít ve střídavé péči, zpravidla nebude nikomu z rodičů stanovena povinnost výživné hradit a každý si nese náklady po dobu, kdy má dítě u sebe. Pokud je dítě v péči jednoho z rodičů, ten druhý povinnost hradit výživné mít bude.

6. Na kolik to celé přijde?

Soudní poplatek za podání návrhu na rozvod manželství činí prozatím 2.000,- Kč. Řízení ve věcech péče soudu o nezletilé je od poplatkové povinnosti osvobozeno, naopak budete-li se domáhat výživného pro rozvedeného manžela, výše poplatku se bude odvíjet od požadované částky. Nějaké poplatky necháte i na katastru (jeden návrh je za 2.000,- Kč), pokud budete vypořádávat nemovitost, něco málo i za novou občanku. Jsou to ale zanedbatelné položky v poměru s tím, kolik dáte za sepis smluv nebo zastupování u soudu. Zde je cena individuální. Zažila jsem rozvody tzv. za hubičku, kdy mi klient donesl ke kontrole velmi rozumnou dohodu o vypořádání (se kterou byl navíc srozuměn) napsanou advokátem protistrany, děti již dospělé, nakonec ani nebylo nutné dostavit se k soudu osobně, a celá záležitost nebyla dírou do rozpočtu větší než pěkná pračka. Zažila jsem však i rozvody, kde bylo nutno desítek hodin práce advokáta.

Vidíte, že univerzální odpověď na to, kolik nervů či peněz stojí rozvod manželství, neexistuje. Obecně platí, že kde je vůle se dohodnout, existuje i méně bolestná cesta. Chcete-li se o své záležitosti poradit, napište mi na vackova@exiure.cz.